Publicerad 2018-05-23 i kategorin Solskydd utomhus

Så väljer du rätt markistyg

Planerar du att köpa nya markiser men funderar över vilket tyg du ska välja? Eller kanske äger du redan att par markiser vars tyg behöver bytas ut? Oavsett vilket har vi i denna artikel samlat våra bästa tips på hur du går tillväga för att välja rätt markistyg!

 

Innehåll 

  • Olika typer av markistyg
  • Andra faktorer att överväga
  • Rådfråga ett proffs

 

Olika typer av markistyg 

Om du redan äger ett par markiser eller också börjat att leta efter ett par, är du troligtvis medveten om att det finns en hel uppsjö av tyger att välja mellan. Något som är väldigt positivt i den bemärkelsen att du har många valmöjligheter, men å andra sidan kan det även göra försvåra valet för många.

Läs också: När är det dags att byta markisväv?

För att kunna välja rätt tyg är det framförallt viktigt att veta vilka olika markistyger som finns, samt vad de har för egenskaper. Nedan har vi därför samlat en beskrivning och jämförelse av de olika materialen som finns tillgängliga på marknaden:

 

Akrylfiber 

Akrylfiber är en syntetisk fiber som framställts för att kunna stå emot väder och vind samtidigt som färgen behåller sin beständighet. Det som gör akrylfibern så pass slitstark och färgbeständig är dess unika kemiska sammansättning, samt tillverkningsmetod där själva fiberkärnan färgas. När väven är färdig behandlas den dessutom för att göra tyget vattenavstötande, vilket är extra fördelaktigt för markiser som får utstå kraftigt väder och stora väderförändringar.

Tack vare dess unika sammansättning och tillverkningsmetod är akrylfibern det främsta valet bland markistygerna. Det är också det tyg som har bäst färgbeständighet!

 

Bomull

När markiser först blev populära var det bomull som dominerade på marknaden. På grund utav dess dåliga egenskaper vad gäller både styrka och färgbeständighet har materialet sakta men säkert övergivits av såväl tillverkare som konsumenter.

 

Polyester

Likt akrylfibern är polyester också ett syntetiskt material med god slitstyrka. Till skillnad från akrylfibern har polyestern däremot väldigt dålig färgbeständighet, vilket gör det till ett mindre populärt alternativ.

 

Screenväv 

Screenväv är ytterligare ett syntetiskt material som är vanligt förekommande bland framförallt vertikalmarkiser. Mycket tack vare att materialet är väldigt slitstarkt samtidigt som det effektivt stänger ute ljus och temperatur. Med anledning av dess ytbehandling är det även väldigt enkla att rengöra!

 

Sammanfattning 

Idag är akrylfiber det bästa och mest använda markistyg på marknaden. Det är också det tyg som vi på Persiennteamet använder oss utav och rekommenderar när det kommer till fönstermarkiser och terrassmarkiser. När det kommer till vertikalmarkiser rekommenderar vi däremot att man väljer en med screenväv.

 

Andra faktorer att överväga 

Nu när du har bättre koll på vilket material du bör välja, tänkte vi gå igenom andra faktorer som du också bör överväga innan du väljer markistyg. Bortsett från material är det framförallt två faktorer du bör fundera över: färg och ljushärdighet.

När det kommer till färg bör du självklart välja en som matchar ditt hem och dess utseende. Då detta är högst individuellt är det svårt att ge några generella råd, men våra experter guidar dig gärna genom de olika alternativen och hjälper dig att välja en färg som passar just dig och ditt hem.

Beroende på hur mycket solljus du vill släppa in eller stänga ute måste du även fundera över hur pass ljushärdigt väven bör vara. På akrylvävar använder man sig exempelvis av en 8:a gradig skala där ett högre tal är synonymt med mindre ljusinsläpp.

 

Rådfråga ett proffs

Som du märker finns det mycket att tänka på när man ska välja markistyg. För att underlätta valet kan du med fördel kontakta vår trevliga och kunniga personal som gärna guidar dig genom de olika alternativ. Du når oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se, varmt välkommen!