Dukbyte och service

Dags att fräscha upp markisen?

Fungerar din markis men duken är ful eller trasig? Har en arm dålig spänning? Problem med motorn? Vi kan hjälpa er med förslag på de mest ekonomiska åtgärderna när du redan har en markis. De flesta markiser kan med enkla medel och och en ny duk leva i många år till.

Markistygets bredd är 120 cm. Vid tillverkningen av en beställd markisduk sys tyget löpande ihop i stadkanterna tills aktuellt mått uppnås. Skarvarna kommer inte alltid symmetriskt beroende på dukens färdiga mått, mönsterrapporter samt att duken skall vara symmetrisk i ytterkanterna. Skarvningen utförs med dubbelsöm och ytterkanterna fållas. Detta innebär att den färdigsydda markisduken får en förstärkning där tyget blir dubbelt. Det kan därför uppstå bubblor på tyget när det rullas in på markisen.

Det markistyg som vi använder är av spinnfärgad akryl. Vikten ligger på 290 – 300 g/m2, vilket innebär att ett nytt markistyg oftast är lite tyngre än det som användes förr. Detta kan medföra att ett gammalt markisstativ inte orkar spänna ut den nya markisväven utan säckar lite.

Rengöring av gamla stativ kan vi om så beställes utföra i samband med dukbyte.

Reservdelar

Det har tillverkats många olika markismodeller. Det kan därför vara svårt att få fram vissa reservdelar. Detta gäller speciellt plastdetaljer som ändskydd på profilerna. Vi tar inte ansvar för gamla markiser/komponenter som går sönder på grund av ålder eller förslitning under fackmannamässig hantering vid byte av markisduken.

Grå reservdel till markis.
Svart reservdel till markis.
Duk och andra komponenter för en markis.