Publicerad 2018-02-01 i kategorin Solskydd inomhus

Så gör du för att laga dina persienner

Senast uppdaterad: 18 oktober 2019

Funderar du på att laga dina persienner men är osäker på hur du gör detta? Eller har du kanske funderingar på för- och nackdelarna med detta? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.

Persiennernas uppbyggnad

En persienn består av lameller i horisontellt läge som hålls samman av hisslinor. Det finns däremot olika modeller, vilka vanligtvis delas in i två olika kategorier – mellanglaspersienner och frihängande persienner.

Nästan alla fönster består nämligen av två glasskivor med ett mellanrum i mitten. Där sitter alltså mellanglasvarianten. Precis som namnet antyder placeras den frihängande varianten framför fönstret, ungefär som en rullgardin.

Det är ingen större skillnad i svårighetsgrad när det kommer till att laga persiennerna. För att komma åt mellanglasvarianten måste du däremot lossa på ena fönstret.

Det som kan gå sönder på en persienn är:

  • Lamellerna
  • Hisslinorna
  • Stegband
  • Bottenknoppar
  • Invändiga detaljer (linlås, vridstänger)

Lamellerna

De horisontellt liggande avlånga och smala ”plattorna” som ligger staplade ovanpå varandra kallas alltså lameller och dessa kan få lackskador eller böjas. När detta händer kan det göra att hela funktionen blir sämre.

Hisslinorna

När en hisslina lossnar eller går av så går det inte att dra upp lamellerna. Istället blir du fast med en persienn som alltid är nere. Ett annat problem är att linorna trasslar till sig och leder till motsatsen – att de inte kan släppas när och täcka hela fönstret.

Att åtgärda denna typ av fel är lite enklare än när lamellerna har blivit skadade. Linbyte är den vanligaste åtgärden och utförs oftast på plats, då demontering ytterligare kan skada persiennen.

Laga persiennerna – så gör du

Du bör laga dina persienner om:

  • lameller har skadats
  • hisslinorna har gått av
  • stegbanden har skadats

Och så här gör du för att laga respektive del:

Lamellerna

Nya lameller kan du oftast köpa hos återförsäljaren som sålt själva persiennerna (bland annat om du köpt persiennerna hos oss). Om det däremot inte är du som har betalat för dem utan om de exempelvis fanns i hemmet när du flyttade in så är det ofta ganska enkelt att hitta reservdelar beroende på vilken märke/modell persiennen har

Hisslinorna

Det finns fler linor som kan ha gå av på en persienn; de längs sidorna och dem i mitten. Om någon av linorna (eller alla) har gått av så kan du byta till ny lina.

Lina finns i de flesta butiker för hemmafixare. Linan kan lödas ihop & då behöver du bara ha en tändare till hands. Det du gör nu är att hålla trådändarna mot varandra för att sedan föra eldslågan från tändaren mot ändarna. Var försiktig så att du inte bränner dig själv eller din omgivning.

Att trä på den nya tråden är inte så komplicerat men kan vara väldigt pilligt och tar en del tid. När du har trätt linan genom alla lameller & även lagt den korrekt i överlisten så avslutar du med att fästa den i bottenknoppen. Nu är det klart.

Stegbanden

Om stegbanden (som lamellerna vilar på) gått av krävs det oftast proffshjälp för att åtgärda detta. Det kan också vara mer ekonomiskt att byta persiennen.

För- och nackdelar med att laga dina persienner

Precis som de mesta finns det såklart för- och nackdelar med att reparera en trasig persienn. Om vi börjar med fördelarna så är det helt klart kostnadsfrågan som är mest framträdande.

Att byta ut hisslinorna kan exempelvis vara lönsamt, om än det kräver en hel del jobb. Är själva lamellerna eller stegbanden skadade lönar det sig oftast inte att reparera dem. Då är det bättre att byta ut dem helt och hållet.

Trots att det är fullt möjligt att genomföra reparationer på egen hand, bör man vara försiktig. Inte minst om man inte har gjort liknande arbeten förut. Är man inte varsam och vet vad man gör, finns nämligen en risk att man istället förstör persiennerna ännu mer.

Det vanligaste misstaget som folk gör är att vara för hårdhänta när de ska demontera persiennerna. Något som kan leda till att såväl dem som fönstret tar skada. Försök att undvika detta om du ska ge dig på en reparation.

Avslutningsvis

Om du inte kan laga dina persienner själv, är du varmt välkommen att ta hjälp av oss på Persiennteamet. Använd vårt kontaktformulär eller ring oss direkt på 08 – 83 33 56, vi ser fram emot att höra från dig!