Publicerad 2022-01-07 i kategorin Solskydd inomhus

Rullgardin eller plisségardin – vad ska man välja?

Gardiner som hänger från taket ovanför fönstren.

Det finns en mängd olika typer av solskydd på marknaden, varav rullgardiner och plisségardiner är två av dem. Står du och velar mellan dessa alternativ har du hamnat helt rätt. Här listar vi nämligen för- och nackdelarna med respektive produkt, för att underlätta ditt val!

För- och nackdelar med rullgardiner

Rullgardiner är tillverkade av ett tyg som går att fås i en mängd olika färger och utföranden. En stor fördel med detta är att du kan anpassa utseendet för att passa din övriga inredning och stil.

Tyget kan dessutom fås i väldigt mörka nyanser för bättre mörkläggning. Finns det ett behov av total mörkläggning kan gardinerna kompletteras med en skena som förhindrar att ljus smiter in på sidorna.

En annan fördel är att rullgardinerna går att få i flera olika storlekar, vilket innebär att de kan användas i både små och stora fönster.

Som du säkerligen märkt kan dessa gardiner anpassas både när det kommer till utseende och funktion. Med anledning av detta är det svårt att peka ut några direkta nackdelar med detta alternativ.

Med det sagt finns de vissa som inte gillar utseendet av rullgardiner. Därutöver finns det mer att önska av flexibiliteten i funktionen. Rullgardiner är inte optimala när det kommer till att styra ljusinsläppet. Antingen har du dem uppe och släpper in all sol och värme, eller också har du dem nere och stänger ute all sol och värme. Det finns inget mellanläge. Något som vissa kan se som en nackdel.

För- och nackdelar med plisségardiner

Likt rullgardinerna kan plisségardinerna skräddarsys i en mängd olika färger och utföranden. En annan stor fördel med plisséernas väv är att den liknar en vaxkaka (om man tittar från den på sidan), vilket medför att den reglerar temperaturen på ett föredömligt sätt. Med andra ord förhindrar den värme från att komma in i hemmet!

En annan stor fördel med plisségardinerna är att de monteras på två skenor som löper vertikalt längs fönstret. Detta gör dels att de har goda mörkläggande egenskaper, men också att de kan justeras upp och ner i valfri höjd. Vill du bara täcka halva fönstret för att få sol- eller insynsskydd kan du således göra detta.

För att lära dig ännu mer om hur dessa gardiner fungerar och vilka fördelar som funktionerna medför, rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar om plisségardinernas upp- och ner funktion samt varför det är en god idé att använda plisségardiner för mörkläggning.

Plisségardinerna kostar något mer än exempelvis rullgardiner, vilket en del kan se som en nackdel.

Vilket alternativ ska man välja?

På denna fråga finns det inga generella svar. Det gäller helt enkelt att utgå ifrån dina behov och jämföra funktionerna hos de två alternativen. På så sätt kan du välja det som passar bäst för just dig!

Ta hjälp av Persiennteamet

Har du svårt att navigera bland djungeln av solskyddslösningar? Tveka då inte på att vända dig till oss på Persiennteamet. Vi erbjuder både gardiner, persienner och markiser som kan skräddarsys efter just dina förutsättningar och behov.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från val av produkt till montering. Vi har dessutom ett Showroom där du har möjlighet att kolla på de olika alternativen (tidsbokning krävs).

Ring oss direkt på 08 – 83 33 56, använd vårt kontaktformulär eller skicka ett mejl till info@persiennteamet.se om du är i behov av ett nytt solskydd.