Publicerad 2021-08-16 i kategorin Solskydd inomhus

Persienner eller rullgardiner – vad ska man välja?

Persienner eller rullgardiner

Det finns många olika typer av solskydd på marknaden. När det kommer till de för inomhusbruk är persienner och rullgardiner bland de mest populära. Men vilket alternativ ska man egentligen välja? Här guidar vi dig till rätt val för just dina förutsättningar och behov.  

 

För- och nackdelar med persienner

Persienner är en enklare typ av solskydd som består av smalare lameller av aluminium eller trä.

En av främsta fördelarna med detta alternativ är att persienner passar i de flesta fönster och hem, samtidigt som de är förhållandevis billiga. Eftersom lamellerna enkelt kan vinklas har du dessutom möjlighet att styra hur dagsljuset faller in genom fönstren.

I och med att persiennerna är uppbyggda av lameller kommer du däremot alltid att få in ett visst solljus ändå. Nackdelarna med detta alternativ är således att det släpper in förhållandevis mycket värme och ljus ändå, samtidigt som lamellerna tenderar att bli riktiga smutsuppsamlare.

 

För- och nackdelar med rullgardiner 

Till skillnad från persienner består rullgardiner av ett tyg. Tack vare detta har du möjlighet att skräddarsy gardinerna i en mängd olika färger och utföranden, för att på så sätt få de att matcha din övriga inredning.

Tyget medför även fler fördelar. Det stänger exempelvis ute sol och värme på ett effektivare sätt, samtidigt som du kan välja mörkare nyanser för bättre mörkläggning. Vill du mörklägga ett rum helt och hållet går det även att komplettera rullgardinen med ett par skenor.

Ytterligare en fördel med detta alternativ är att det kan användas i både små och stora fönster.

Eftersom rullgardinerna går att anpassa i så pass stor utsträckning finns det inte många nackdelar, annat än att en del inte gillar dess utseende.

 

Vilket alternativ ska man välja?  

Om du letar efter ett enkelt och prisvärt solskydd är troligtvis traditionella persienner att föredra. Önskar du däremot ett bättre sätt att stänga ute sol och värme, samt större möjligheter att påverka det visuella, är troligtvis rullgardiner ett bättre alternativ.

Gillar du det sistnämnda alternativet bäst kan vi även rekommendera dig att spana in plisségardiner, vilka bjuder på ännu fler fördelar än rullgardinerna!

 

Ta hjälp av Persiennteamet

Har du svårt att navigera bland djungeln av solskyddslösningar? Tveka då inte på att vända dig till oss på Persiennteamet. Vi erbjuder både gardiner, persienner och markiser som kan skräddarsys efter just dina förutsättningar och behov.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från val av produkt till montering. Vi har dessutom ett Showroom där du har möjlighet att kolla på de olika alternativen (tidsbokning krävs).

Ring oss direkt på 08 – 83 33 56, använd vårt kontaktformulär eller skicka ett mejl till info@persiennteamet.se om du är i behov av ett nytt solskydd.