Publicerad 2021-07-16 i kategorin Solskydd utomhus

Parasoll eller markis – vad ska man välja?

Parasoll eller markis

De flesta som har en altan eller en uteplats vill gärna förse den med ett praktiskt solskydd. I samband med detta är det däremot många som har svårt att bestämma sig för vilket alternativ de ska välja, ett parasoll eller en markis? Här tänkte vi därför lista för- och nackdelar med båda alternativen och därigenom guida dig till ett passande val för just din altan.  

 

Innehåll 

  • För- och nackdelar med parasoll
  • För- och nackdelar med markiser
  • Ska man välja ett parasoll eller en markis?
  • Ta hjälp av Persiennteamet

 

För- och nackdelar med parasoll

En av de största fördelarna med ett parasoll är flexibiliteten, att de går att flytta i takt med att solen förflyttar sig. Med anledning av detta går det också att använda på andra platsen än altanen. Exempelvis i trädgården. Därutöver är parasollerna många gånger billigare än markiser.

Parasollets fördelar medför däremot en del nackdelar. I och med att man är tvungen att förflytta det med jämna mellanrum är nämligen chansen stor att man skadar såväl parasollet som altantrallen. Något som i slutändan kan göra det till en dyr investering.

 

För- och nackdelar med markiser

Genom att montera en s.k. altanmarkis på fasaden kan du få ett gediget solskydd under varma sommardagar. En stor fördel med detta alternativ är att det har möjlighet att täcka större delen av altanen, vilket till skillnad från parasollet gör att du slipper flytta runt och anpassa det i takt med att solen förflyttar sig.

I och med att du slipper flytta runt på markisen är också slitaget mindre och livslängden längre. Något som i sin tur gör det till en mycket blygsam investering över tid. Ytterligare en stor fördel med detta alternativ är att det förhindrar att solens strålar når dina fönster och därav bidrar till ett behagligare inomhusklimat.

Väljer du dessutom att förse markisen med automatik kan den dra upp och ner sig själv baserat på väder och vind.

Har du däremot en önskan om att kunna njuta i skogen både på altan och andra ställen, kan markiserna fasta installation ses som en nackdel. Att de är dyrare kan även det ses som en nackdel för vissa. Som vi varit inne på tidigare gör däremot den långa livslängden att kostnaden inte blir särskilt stor över tid.

 

Ska man välja ett parasoll eller en markis? 

Så, vilket alternativ ska man då välja? Här finns det såklart inget generellt svar som passar alla. Det gäller därför att ta hänsyn till båda alternativens för- och nackdelar samt utgå ifrån dina egna förutsättningar och behov. På så sätt kan du hitta det bästa alternativet för just dig!

 

Ta hjälp av Persiennteamet 

Känner du att det sistnämnda alternativet – en altanmarkis – är det bästa alternativet för dig? Då kan du med fördel vända dig till oss på Persiennteamet. Vi erbjuder ett stort utbud av praktiska och snygga markiser som kan skräddarsys både i mått och utseende.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från val av produkt till montering. Vi har dessutom ett Showroom där du har möjlighet att kolla på de olika alternativen (tidsbokning krävs).

Ring oss direkt på 08 – 83 33 56, använd vårt kontaktformulär eller skicka ett mejl till info@persiennteamet.se om du är i behov av ett nytt solskydd.