Publicerad 2021-06-21 i kategorin Solskydd utomhus

5 tips när du ska välja färg på markis

Välja färg på markis

Markiser går att få i otaliga kulörer. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt färg på sina markiser? Här delar vi med oss av en handfull tips och råd som hjälper dig att hitta ett passande alternativ för just ditt hem! 

 

Så väljer du rätt färg på markiserna

Att välja färg på sina markiser är många gånger lättare sagt än gjort.

Nedanför har vi därför samlat några tips som kan fungera som rådgivning inför ditt val:

 

1. Fundera på om nyansen bör vara ljus eller mörk

En av de första sakerna du bör fundera på är ifall du önskar en ljus eller mörk nyans på dina markiser.

Tänk på att ljus smuts som pollen syns tydligare på en mörk färg, medan dunklare smuts syns tydligare på en ljus kulör. Något annat som kan vara bra att ha i åtanke är hur färgen upplevs inifrån. En mörkare färg kommer att göra det lite mörkare inomhus.

 

2. Utgå ifrån husets arkitektur och utstrålning 

När man ska välja färg på sina markiser är det fördelaktigt att utgå ifrån husets arkitektur och utstrålning.

Bor du i ett modernt hus kan vara en bra idé att vara mer återhållsam i färgvalet. Här brukar exempelvis gråa, vita och svarta toner funka. Gäller det däremot ett äldre hus kan det fungera bättre med färgglade kulörer.

 

3. Utgå ifrån husets färgsättning

Givetvis är det inte enbart husets arkitektur och utstrålning som är viktigt att tänka på. Det är även viktigt att ta dess färgsättning i beaktning. Med andra ord vill du välja en kulör som ackompanjerar både husets arkitektoniska framtoning och dess färg!

Nedanför har vi samlat några exempel på hus- och markisfärger som passar ihop:

  • Markiser för vita hus – Här brukar det vara klok att satsa på återhållsamma markiser i toner av grått, vitt eller svart.
  • Markiser för svarta hus – Även här kan det vara en bra idé att satsa på sobra färger som grått eller vitt.
  • Markiser för röda hus – Här kan man antingen välja att matcha markis- och fasadfärg eller välja en markis som kompletterar den röda fasaden. Allt ifrån gula till mossgröna toner brukar fungera.
  • Markiser för bruna och beigea hus – Om du har en brun eller beige-aktig fasad kan du antingen välja att jobba ton-i-ton, med sobra kulörer som vitt och grått, eller plocka upp takets svarta kulör (om du nu har ett sådant).
  • Markiser för gula hus – Här kan det vara en god idé att matcha med en gul ton, alternativt välja en kompletterande färg som blått.
  • Markiser för blåa hus – Även här kan det vara en bra idé att försöka matcha fasadens kulör eller välja en kompletterande färg som gult.
  • Markiser för gröna hus – På gröna hus brukar det vara snyggt att välja en ljusare kulör, exempelvis vitt, eller komplettera med en mer karaktäristisk färg som vinrött.

 

4. Tänk på helheten 

Det är inte bara byggnadens förutsättningar som bör styra dina färgval. Även omgivningarna spelar en stor roll. Det gäller verkligen att tänka på helheten och välja en kulör som smälter in med såväl huset som omgivningarna!

 

5. Välj något som du inte tröttnar på 

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att försöka välja en färg som du inte tröttnar på. Tänk på att markiserna ska hänga där i många år framöver. Det sista du vill göra då är att välja en kulör som du tröttnar på efter ett år eller två.

 

Ta hjälp av Persiennteamet

Hos oss på Persiennteamet hittar du ett stort utbud av markiser. Vi skräddarsyr dem enligt dina förutsättningar och behov, vilket innebär att du har möjlighet att välja ett alternativ som faller just dig i smaken.

Ytterligare en fördel med att köpa dina markiser hos oss är att vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från val av produkt till montering. Vi har dessutom ett Showroom där du har möjlighet att kolla på olika markistyper, väver och färgsättningar (tidsbokning krävs).

Ring oss direkt på 08 – 83 33 56, använd vårt kontaktformulär eller skicka ett mejl till info@persiennteamet.se om du är i behov av ett nytt solskydd. Vår kompetenta och trevliga personal ser fram emot att hjälpa dig!