Publicerad 2020-10-05 i kategorin Solskydd utomhus

Tvätta markis – så gör du

Tvätta markis

Upplever du att dina markiser har blivit smutsiga och tappat sin forna glans? Då kan det vara hög tid att tvätta av dem. Det gäller däremot att du är försiktig och rengör markiserna på rätt sätt, annars riskerar de att gå sönder. Låt oss därför berätta mer om hur du gör för att tvätta dina markiser! 

 

Därför bör du rengöra markiserna

Det finns många goda anledningar till varför du bör se efter dina markiser med jämna mellanrum. Dels gör det så att de håller sig hela och rena längre, vilket i sin tur ökar livslängden och gör att du sparar pengar.

Kontinuerlig rengöring är också effektivt för att motverka fläckar, mögel och dålig lukt som annars kan uppstå. Så, hur gör man då för att tvätta sina markiser?

 

Så tvättar du dina markiser

Som vi tidigare påpekat är det av största vikt att du tar hand om dina markiser på ett korrekt sätt. Tvättar du dem på fel sätt kan det exempelvis resultera i att de bleks snabbare eller blir missfärgade.

Nedanför berättar vi hur du gör för att tvätta dina markiser steg-för-steg:

 

1. Använd en mjuk borste

Det är inte ovanligt att det samlas ytlig smuts på markisduken. När pollensäsongen kommer brukar duken även prydas av en hel del pollen. För att bli kvitt pollen och ytlig smuts rekommenderar vi dig att använda en mjuk borste som inte riskerar att skada duken.

Fäll ner markisen och borsta sedan bort den ytliga smutsbeläggningen.

 

2. Skölj av med vatten

Upplever du att duken fortfarande är smutsig? Då kan du med fördel skölja av den med ljummet vatten. Använd aldrig en högtryckstvätt. Trycket från denna är nämligen alldeles för högt och riskerar att skada markisen. Använd istället en trädgårdsslang.

Fäll ner markisen, skölj av den med trädgårdsslangen och låt den sedan vara nere till dess att duken har torkat.

Du kan fördelaktigen skölja av duken med jämna mellanrum, även om du inte upplever att den är särskilt smutsig.

 

3. Rengör med mild tvållösning

Då och då kan det även vara bra att komplettera sköljningen med en mild tvållösning, allra helst hårdtvål. Rengöringsmedel, såpa, klorin, mögeltvätt och andra kemikalier riskerar nämligen att förstöra duken.

Börja med att skölja av duken enligt ovanstående steg. Applicera sedan hårdtvålen med hjälp av en mjuk svamp. Låt verka i några minuter och skölj sedan av tvålen. Lämna därefter markisen nere till dess att den torkat.

Genom att följa ovanstående steg så håller du dina markiser fräscha mycket längre. Dessutom motverkar du fläckar, mögel och dålig lukt samtidigt som du förlänger livslängden på markisduken!

 

Vänd dig till Persiennteamet

Hos oss på Persiennteamet kan du dels få hjälp med dukbyte och service, men även köpa helt nya markiser. Vi erbjuder både fönstermarkiser och terrassmarkiser i en mängd olika utföranden.

Vi har lång erfarenhet av branschen och strävar alltid efter att hitta den bästa lösningen för just dig. Hör av dig till oss på info@persiennteamet.se eller 08 – 83 33 56 så hjälper vi till att den bästa och mest prisvärda lösningen för just dig, oavsett om du är i behov av service eller nya markiser!