Publicerad 2020-08-12 i kategorin Solskydd inomhus

Rengöra persienner – så gör du

Rengöra persienner

De flesta är vana vid att städa och hålla rent i sitt hem. Inte alls lika många är däremot vana att hålla efter sina persienner. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra dina persienner på bästa sätt!

Innehåll

  • Därför bör du hålla efter dina persienner
  • Så rengör du dina persienner – steg-för-steg
  • Köp nya persienner hos Persiennteamet

 

Därför bör du hålla efter dina persienner 

Precis som andra möbler och utrymmen i ditt hem blir persiennerna lätt smutsiga. I och med att de dessutom består av många lameller finns det också väldigt gott med utrymmen för damm att samlas.

För att hålla persiennerna rena och fräscha är det därför viktigt att du ser efter dem. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Eftersom persiennerna består av många delar, varav många är ömtåliga, är det lätt hänt att man har sönder dem. Förutsatt att man inte rengör dem på rätt sätt, vill säga!

Låt oss därför berätta mer om hur du snabbt och enkelt kan göra rent dina persienner.

 

Så rengör du dina persienner i tre enkla steg

Du har säkerligen läst om dyra persiennborstar och andra specialverktyg som sägs behövas för att rengöra persiennerna. Och visst går det att använda dessa, men faktum är att du klarar dig minst like bra med redskap som redan finns hemma. Följer du nedanstående steg så blir dina persienner som nya:

 

1. Använd dammsugare eller dammvippa

Om möjligt räcker det oftast med att använda en dammsugare eller dammvippa för att avlägsna damm från lamellerna.

Finns det däremot fläckar eller annan ingrodd smuts krävs det att man tar till andra metoder…

 

2. Gör en blandning av vatten och såpa

Det allra första du bör göra är att blanda vatten och såpa. Har du inte såpa så kan det fungera med diskmedel. Kontrollera däremot att diskmedlet inte innehåller några starka kemikalier, då dessa kan skada lamellerna. 

Tänk också på att persiennlamellerna kan vara tillverkade av olika material, varav vissa är känsligare än andra. Det är också därför som det är en god idé att använda såpa. Ett skonsamt medel som kan användas på i princip samtliga material och ytor.

 

3. Använd bomullshandskar eller trasa 

Nästa steg är att ta en bomullshandske eller en trasa och doppa den i vatten och såpablandningen. Vrid ur och börja sedan torka av mellan lamellerna. Försök att komma åt alla små skrymslen och utrymmen, även vid snörena. Tänk däremot på att vara väldigt försiktig så att lamellerna eller snörena inte går sönder.

 

4. Torka av lamellerna 

Sist men inte minst kan du torka av lamellerna med en torr trasa eller bomullshandske. Svårare än så är det inte att rengöra dina persienner!

 

Köp nya persienner hos Persiennteamet

Om dina gamla persienner inte håller måttet och ser tråkiga ut även fast du rengjort dem, kan du med fördel vända dig till oss på Persiennteamet. Vi erbjuder ett stort utbud av högkvalitativa persienner i en mängd olika material och utföranden!

Ytterligare en fördel är att vi har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från val av produkt till montering. Vi har dessutom ett Showroom där du har möjlighet att kolla på de olika alternativen (tidsbokning krävs).

Ring oss direkt på 08 – 83 33 56, använd vårt kontaktformulär eller skicka ett mejl till info@persiennteamet.se om du är i behov av nya persienner.