Publicerad 2019-10-07 i kategorin Solskydd inomhus

Markis eller persienn – vilken ska du välja?

Vi har vid tidigare tillfällen skrivit om både markis och persienn samt deras enorma fördelar. Med tanke på detta har du kanske svårt att bestämma vilket alternativ som matchar dina behov bäst. Vi hoppas därför att du med hjälp av den här artikeln ska kunna bestämma dig för ett solskydd!

Kort om markis och persienn

Marknaden för både markis och persienn är stor. Färger, former, priser och möjligheter skiljer sig en hel del mellan de olika alternativen. Det är också därför som vi nedan listar allt du behöver veta kring markis och persienn!

  • Markiser är en slags solduk som monteras på utsidan av fönstret. En markis kan vara formad på flera olika sätt, både rakt ned, rakt ut, snett nedåt eller i en båge ovanför fönstret.
  • Persienner är istället gjorda av lameller i trä, plast eller aluminium. Dessa hänger antingen horisontellt eller vågrätt och kan monteras både på utsidan av fönstret, mellan fönsterglasen och på insidan av rutan.

Markis

Precis som vi redan varit inne på så finns det fyra olika typer av markiser. Dessa kallas för:

3 Fördelar med markiser

  1. Ökar användningen av din uteplats – En terrassmarkis skapar känslan av ett rum utomhus. Dels skyddar den dig mot solens varma skadliga UV-strålar, men även från lättare regnskurar.
  2. Bästa alternativet mot värme – Om du vill sänka temperaturen inomhus är markiser det bästa alternativet.
  3. Personligt och dekorativt – Eftersom du har stora möjligheter att välja bland färg, form och utseende på dina markiser är det även det mest personliga och dekorativa alternativet.

Persienn

Likt variationen av markiser finns det även olika typer av persienner, det vill säga:

3 fördelar med persienner

  1. Extra tilläggsisolering – Genom att montera persienner i dina fönster stänger du inte bara ute värmen på sommaren – på vintern hjälper de även till att isolera fönsterna och stänger därmed ute kylan.
  2. Minskad insyn med ljusinsläpp – Om du vill minska insynen men ändå behålla möjligheten att släppa in dagsljuset är persienner det bästa alternativet.
  3. Diskreta – Persienner är så pass diskreta att när du inte har dem nedfällda syns de knappt.

Avslutningsvis

När det kommer till vilka solskydd som matchar just dina behov så får utseende, funktion och känsla avgöra valet av produkt. Om du trots ovanstående tips har svårt att välja solskydd kan du spana in vår kunskapsbank där vi delar med oss av tips och råd kring allt som rör solskydd.

Ta hjälp av Persiennteamet

Om du önskar professionell hjälp i valet och monteringen av markis och persienn kan du med fördel vända dig till oss på Persiennteamet. Med nästan 30 års erfarenhet av solskydd kan vi hjälpa dig att hitta den lösning som passar bäst för just dig och dina förutsättningar!

Hos oss hittar du ett stort utbud av både terrass- och fönstermarkiser samt lamell-, plissé- och rullgardiner. Självfallet tar vi hand om hela processen, från början till slut. Önskar du att se våra produkter är du välkommen att boka en visning i vårat showroom.

Tveka inte på att höra av dig till oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se vid ytterligare funderingar, varmt välkommen!