Publicerad 2019-04-26 i kategorin Solskydd inomhus

Så monterar du dina persienner

montera persienner

Det klassiska fönsterskyddet mot sol, värme och insyn. Persienner är inte bara mångsidiga och användbara, de är även dekorativa inredningsdetaljer. Men hur går man till väga för att montera dem på sina fönster? Det tänkte vi reda ut i den här artikeln.

 

Innehåll

 • Köpa persienner
 • Så monterar du frihängande persienner
 • Så monterar du persienner på insidan av förnstret
 • Ta hjälp av Persiennteamet

Köpa persienner

Eftersom alla våra persienner är svensktillverkade och av högsta kvalitet kan du vara säker på att du väljer ett hållbart alternativ som passar vårt nordiska klimat. Det enda du behöver fokusera på är hur du vill att dina persienner ska påverka känslan i rummet. Välj därför bland våra olika material, färger, om du önskar med eller utan motordrift och självklart vilka anpassade mått som passar i dina fönster.

Persienner finns i olika utföranden och kommer i olika prisklasser. Börja därför med att fundera om du vill ha frihängande persienner som sitter utanpå fönstret, eller om du har möjlighet och istället önskar persienner mellan glasrutorna på fönstret.

 

Så monterar du frihängande persienner

Eftersom persienner kan vara väldigt vassa kan det vara bra att använda sig av ett par tunna och rena handskar vid montering. I annat fall bör man ha tvättat händerna noga innan för att undvika att smutsa ner sina nya persienner. De känsligaste delarna är linor, snören och lameller, dessa drar lätt åt sig smuts och kan vara svåra att rengöra.

Beroende på vilken variant eller modell du har på dina frihängande persienner kan monteringen skilja sig något. Men med rena handskar eller händer är det bara att sätta igång! Har det suttit persienner i dina fönster sedan tidigare är det inga problem.

 1. Mät noga och markera platsen där beslagen för persiennen ska sitta.
 2. Skruva fast beslagen och lämna dem i öppet läge. Förborra gärna för att förhindra sprickor.
 3. Lyft in persiennen på plats och stäng beslagen för att låsa fast persiennen.
 4. Koppla ihop vridstången och skruva fast stånghållaren på lämplig höjd.
 5. Montera lintofsen på linan och skruva fast linlåset. Klart!

Så monterar du persienner på insidan av fönstret

När det kommer till montage av persienner som ska sitta mellan glasskivorna på fönstret är stegen några fler än vid frihängande persienner.

 1. Mät noga och markera platsen där beslagen för persiennen ska sitta samt snörledaren på utsidan av fönstret.
 2. Förborra i dina markeringar för att undvika sprickor.
 3. Montera snörledaren och trä igenom persiennlinan.
 4. Lyft in persiennen på plats och montera fast.
 5. Koppla ihop vridstången och skruva fast stånghållaren på lämplig höjd.
 6. Montera lintofsen på linan och skruva fast linlåset. Klart!

Att montera persienner på fönster som inte haft det sedan tidigare kan vara väldigt komplicerat. Väljer du att göra det själv bör det alltid ske med största försiktighet – I värsta fall kan man råka borra hål i fönsterbågen eller i fönsterglaset! Mät och kontrollera därför noga hur persiennen ska sitta innan du börjar.

Ta hjälp av Persiennteamet

Om du önskar professionell hjälp, från början till slut, kan du med fördel vända dig till oss på Persiennteamet. Med nästan 30 års erfarenhet av solskydd kan vi hjälpa dig att hitta den lösning som passar bäst för just dig och dina förutsättningar!

Hos oss hittar du ett stort utbud av både terrass- och fönstermarkiser samt lamell-, plissé- och rullgardiner. Självfallet erbjuder vi även monteringshjälp och du har också möjligheten att se produkterna i vårt showroom (OBS – förhandsbokning krävs).

Tveka inte på att höra av dig till oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se vid ytterligare funderingar, varmt välkommen!