Publicerad 2018-12-05 i kategorin Terrassmarkis

Vinterförvara markiser – är det nödvändigt?

Sommarhalvåret är förbi och nu väntar kyligare månader med både minusgrader och stora mängder snö. För att förlänga livslängden på dina markiser och säkerställa att de inte utsätts för onödigt slitage, rekommenderar vi att du gör dina markiser redo för vintern. I denna artikel tänkte vi därför berätta hur du gör detta på bästa sätt!

 

Innehåll 

  • Är det nödvändigt med vinterförvaring?
  • Så vinterförvarar du dina markiser

 

Är det nödvändigt med vinterförvaring? 

Det här med vinterförvaring är en omdiskuterad fråga. Somliga anser att det inte alls är nödvändigt att montera ner och vinterförvara sina markiser, medan andra anser motsatsen.

Dagens markiser är tillverkade av högkvalitativa och tåliga material som akrylfiber och screenväv. Materialen är av så pass bra kvalitét att de inte bleks av solen, samtidigt som de är väldigt vädertåliga. Även de vikarmar och konstruktioner som används idag är av mycket god kvalitét.

Sammantaget gör allt detta att markiserna inte behöver monteras ner för vinterförvaring. Risken är stor att markiserna, på grund av handhavande fel, tar mer skada av detta. Låt dem istället hänga kvar över vintern, men var noga med att inte ha dem utfällda vid snöfall. Innan minusgraderna slår till rekommenderar vi dig även att rengöra dina markiser.

Så rengör du dina markiser

Innan vintern rekommenderar vi att du rengör såväl duk som profiler och vikarmar. Något du gör på följande sätt:

1. Rengöring av markisväv – Idag är de allra flesta vävar tillverkade av akrylfiber eller screenväv. Båda är slitstarka material som heller inte bleks av solen. Trots detta är de inte immuna mot smuts.

Börja därför med att skölja av markisen med ljummet vatten. Detta bör absolut inte göras med en högtryckstvätt. Ta en trädgårdsslang med lågt tryck eller fyll en tillbringare eller liknande, vilken du använder för att sprida vattnet över duken.

Ta därefter en mjuk borste eller svamp och förse den med en droppe milt handdiskmedel. Skrubba försiktigt duken för att avlägsna löv, damm och övrig smuts. Fyll sedan en ny tillbringare med ljummet vatten och skölj av duken. Låt torka.

2. Rengöring av profil och vikarmar – Profiler och vikarmar är i de flesta fall tillverkade av aluminium, vilket innebär att de inte är lika känsliga som duken. Använd ljummet vatten, en trasa och handdiskmedel för att avlägsna fläckar och smuts.

* Notera att detta ska göras innan temperaturen passerat nollstrecket.