Publicerad 2018-07-10 i kategorin Solskydd inomhus

Så väljer du rätt solskydd till uterum

Om du äger ett uterum är det troligtvis en plats som får mycket tid och kärlek under sommarmånaderna. Ett återkommande problem för de flesta är dock att temperaturerna i uterummet snabbt blir olidlig. För att skydda dig mot solen kan du med fördel använda dig utav någon form av solskydd. Men hur väljer man egentligen rätt solskydd till uterum? I denna artikel presenterar vi en rad olika lösningar samtidigt som vi berättar mer om hur du går tillväga för att välja den eller de solskydd som passar bäst för just dig och ditt uterum.

 

Innehåll

  • Därför bör du utrusta uterummet med solskydd
  • Olika typer av solskydd till uterum
  • Ta hjälp av en fackman

 

Därför bör du utrusta uterummet med solskydd 

Innan vi berättar mer om du lämpliga solskydden som finns tillgängliga på marknaden, tänkte vi börja med att reda ut varför man egentligen ska använda sig utav solskydd i uterummet från första början. Det är många som inte tänker på detta under vinterhalvåret då det känns långt borta med sol och värme. Ta tag i detta i tid så slipper du stå och fixa med det när sommaren väl kommer.

Fördelarna med att utrusta uterummet med solskydd är många, men de allra största är:

  • Ett bra skydd mot solen
  • Insynsskydd mot nyfikna grannar eller förbipasserande
  • Bättre akustik
  • Utemöblerna skyddas från att blekas
  • De skapar ett dekorativt inslag

 

Olika typer av solskydd till uterum

Som du troligtvis märkt är marknaden för solskydd idag enorm och utbudet likaså. Med anledning av detta kan det snabbt kännas överväldigande och svårt att veta vilket skydd som bäst uppfyller ens behov. För att underlätta processen för dig tänkte vi därför berätta mer om vilka olika typer av solskydd som passar i uterum!

 

Rullgardiner

rullgardiner för uterum

Ifall ert uterum har fönster som inte går från vägg till tak har ni fler alternativ och det kanske vanligaste valet är då rullgardiner. En stor anledning till detta är att de finns tillgängliga i en mängd olika varianter vad gäller både storlek, utseende och praktiska egenskaper.

Om du fortfarande vill kunna njuta av utsikten från uterummet och behålla en öppen känsla, kan du med fördel välja rullgardiner med en fördunklad duk. Det vill säga en duk som du kan se igenom. Har du däremot ett behov av att stänga ute sol och värme till varje pris, kan du istället välja en mörkare väv eller också en med reflekterande utsida. Innan du bestämmer dig för en reflekterande väv bör du däremot rådfråga en fackman eftersom alla inglasningar inte kan ha denna typ av väv.

Fördelarna med en rullgardin är alltså att du kan stänga ute ljus helt och hållet och därigenom sänka temperaturen i ditt uterum. Däremot har du inte möjlighet att kontrollera hur mycket ljus som ska komma in då rullgardinen är helt täckande – allt eller inget

 

Plisségardiner 

Pollux plissé

Ett annat alternativ som också lämpar sig utmärkt i uterum med halvinglasning är plisségardiner. På många sätt påminner de om rullgardinerna men de skapar oftast ett lite mer dekorativt intryck, vilket uppskattas av de som lägger mycket tid och kärlek på heminredning. Har du en tydlig bild av hur du vill att det ska se ut och hur det ska kännas, kan detta var det bästa valet för dig.

Likt rullgardinerna går även att plisségardinerna att få i en mängd olika vävar. Hos oss kan du exempelvis välja mellan över 100 vävar i olika färger, mönster och täthet. Allt ifrån genomskinliga alternativ till de som är helt mörkläggande.

 

Lamellgardiner 

lamellgardiner uterum

Idag är det dock inte ovanligt att man har uterum med stora glaspartier som sträcker sig från golv till tak. I dessa fal brukar det inte vara optimalt att välja rull- eller plisségardiner, utan istället brukar lamellgardiner vara ett bättre alternativ.

En stor fördel med lamellgardiner är att de sträcker sig ändå från golv till tak samtidigt som de är väldigt flexibla. De monteras enkelt via konsoler och kan justeras för att släppa in önskat ljus och värme. Detta kan vara en stor fördel då många fortfarande vill ha det ljust och skapa en känsla av att man faktiskt är utomhus. Man kan samtidigt, som tidigare nämnt, reglera värmen om än inte lika bra som andra ovanstående alternativ.

Likt ovanstående modeller har du även möjlighet att välja mellan ett enormt utbud av lameller i olika färger, mönster och täthet. Du har också chansen att få lameller med struktur eller tryck vilket gör att de också blir väldigt dekorativa.

 

Ta hjälp av Persiennteamet

Som du kanske märker finns det en hel del att tänka på när du ska välja solskydd till uterummet och alternativen är också många. Om du önskar att beställa solskydd och behöver hjälp med installationen, eller också har några ytterligare funderingar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Persiennteamet.

Vi har över 25 års erfarenhet av att hjälpa både privatpersoner och företag med allt som rör solskydd och installationer. Vår kunniga och trevliga personal guidar dig gärna igenom de olika valmöjligheterna och hjälper dig genom hela processen – från beställning till installation. Du når oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se, varmt välkommen!