Publicerad 2018-06-25 i kategorin Solskydd utomhus

Att tänka på när du väljer markisduk

Oavsett om du planerar att införskaffa nya markiser eller enbart behöver byta ut duken på dina nuvarande markiser, finns det många parametrar att överväga. För att underlätta ditt val tänkte vi i denna artikel berätta mer om vad du bör tänka på när du väljer markisduk!

 

Innehåll 

  • Avgörande egenskaper hos en markisduk
  • Olika typer av markisdukar
  • Olika typer av ljusbeständighet
  • Ta hjälp av Persiennteamet

 

Avgörande egenskaper hos en markisduk

Om du hittat denna artikel har du redan börjat leta efter en ny markisduk och du har troligtvis också upptäckt vilken djungel det finns där ute. Det är olika material, färger, ljushärdigheter och massa andra delar du måste ta ställning till.

Något som är väldigt positivt i den bemärkelsen att du har många valmöjligheter och därav kan hitta en duk som passar just dig och dina behov. Å andra sidan kan de många valmöjligheterna göra att det snabbt kan kännas förvirrande och överväldigande, vilket i sin tur gör det svårt att bestämma sig.

Nedan tänkte vi därför berätta mer om vilka egenskaper du bör lägga störst tanke vid när du ska välja en ny markisduk:

  1. Material
  2. Ljusgenomsläpp
  3. Färg

 

Material – Materialet är den egenskap som du bör lägga allra störst tanke vid när det är dags att införskaffa nya markisdukar. Det gäller nämligen att välja ett material som passar den typ av markis du tänkt dig, samt ett som klarar av de väderförhållanden som den kommer att utsättas för.

Ljusgenomsläpp – Beroende på hur mycket av solljuset du vill släppa in eller stänga ute, bör du även fundera över vilket ljusgenomsläpp din nya duk bör ha. Då detta är en av de främsta anledningarna till att man införskaffar markiser från första början, förtjänar det också extra omtanke.

Färg – Även om man främst skaffar markiser för att minska ljusinsläppet, är det även viktigt att de ser bra ut och passar rent utseendemässigt med resten av huset. När du väl har bestämt dig för vilket material och vilket ljusgenomsläpp din nya markisduk ska ha, bör du därför även lägga lite extra tanke på vilken färg den ska ha.

 

Olika typer av markisdukar 

Nu när du är medveten att materialet på din nya duk bör vara högsta prioritet, funderar du troligtvis om vilka alternativ som finns. Nedan har vi därför samlat en beskrivning och jämförelse av de olika materialen som finns tillgängliga på marknaden:

 

Akrylfiber

Akrylfiber är ett syntetiskt material som har många goda egenskaper som hög slitstyrka, vattenavstötande, samt hög färgbeständighet. Faktum är att det har bäst färgbeständighet av samtliga markisdukar på marknaden.

Det som ger materialet dess överlägsna egenskaper är dess syntetiska fiber, samt dess tillverkningsmetod där själva fiberkärnan färgas. Med anledning av dessa överlägsna egenskaper är akrylfibern idag det främsta alternativet när det kommer till dukar.

 

Bomull 

Med anledning av dess dåliga egenskaper när det kommer till såväl slitstyrka som färgbeständighet, är bomull idag ett material som sällan återfinns bland markiser på marknaden. När dessa produkter först blev populära var dock bomull det material som dominerade.

 

Polyester 

Även polyester är ett syntetiskt framställt material som framförallt har en hög slitstyrka. I jämförelse med andra material som exempelvis akrylfiber har materialet dock väldigt usel färgbeständighet, vilket gör den till ett mindre populärt alternativ.

 

Screenväv

Likt akrylfiber och polyester är också screenväv ett syntetiskt material med goda egenskaper. Framförallt har screenväven en hög slitstyrka samtidigt som det finns flera alternativ på mängden ljus och värme som ska släppas igenom från solen. Materialet ytbehandlas även med en speciell metod, vilket möjliggör enkel rengöring.

Med anledning av dessa goda egenskaper är screenväv ett väldigt vanligt förekommande material på framförallt vertikalmarkiser.

 

Sammanfattning

Idag är akrylfiber det bästa och mest använda markistyg på marknaden. Det är också det tyg som vi på Persiennteamet använder oss utav och rekommenderar när det kommer till fönstermarkiser och terrassmarkiser. När det kommer till vertikalmarkiser rekommenderar vi däremot att man väljer en med screenväv.

 

Olika typer av ljusbeständighet 

Som nämnts tidigare anger ljusbeständigheten hur pass tålig markisduken är mot UV-strålning.

Det kan dock vara bra att veta att ljusbeständigheten anges i en skala där ett högre tal anger längre tålighet mot UV-strålning. På akrylvävar använder man sig exempelvis av en 8:a gradig skala där ett högre tal är synonymt med högre tålighet.

 

Ta hjälp av Persiennteamet

Om du vill beställa en ny markisduk och önskar hjälp med installationen, eller också har några ytterligare frågor och funderingar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Persiennteamet.

Vår kunniga och trevliga personal guidar dig gärna igenom de olika valmöjligheterna och har även möjlighet att hjälpa dig från beställning till installation. Du når oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se, varmt välkommen!