Publicerad 2018-04-13 i kategorin Solskydd utomhus

När är det dags att byta Markisväv?

Med tanke på vårt nordiska klimat med varma somrar, ruskigt väder under höst och vår, samt kalla vintrar är det inte konstigt att markisvävarna blir slitna. Men när är det egentligen dags att byta markisväv och vad bör man tänka på?

 

Innehåll 

  • Förläng livslängden på markiserna
  • När ska man byta markisväv?
  • Rådfråga ett proffs

 

Förläng livslängden på markiserna 

Det är alltid bra att ta hand om sina markiser och arbeta förebyggande för att förlänga dess livslängd. Genom att lägga ett par timmar på skötsel i början av sommaren samt på hösten håller de längre.

Som nämnts tidigare är det väder och vind som sliter mest på markiserna, men värst av allt är nästan pollen. Under de olika pollensäsongerna, när allt pollen har lagt sig, är det därför en bra idé att skölja av dem med trädgårdsslangen.

Vanligtvis räcker det att enbart använda vatten, men ibland kan du bli tvungen att använda ett milt handdiskmedel på en mjuk borste för att få bort all smuts. Tänk dock på att inte använda starka medel som innehåller syror, slipmedel eller andra kemikalier som kan skada väven. Använd inte heller en högtryckstvätt då den också kan förstöra duken.

 

När ska man byta markisväv?

Oavsett hur väl du tar hand om dina markiser kommer det dock en tid när det är dags att byta ut dem. Men hur vet egentligen när man ska byta väv?

Eftersom markiserna hänger ute och får motstå mycket regn och fukt angrips de vanligtvis av svartmögel. Om du uppmärksammar att väven börjar bli svart och möglig på vissa ställen är det hög tid att byta den. Andra vanliga tecken på att det är dags att byta väv är att sömmarna börjar släppa.

I vissa fall är det också en fråga om utseendet. Eftersom markiserna har en så pass lång livslängden händer det att den stil och färg man en gång valde inte tilltalar en längre och av den anledningen vill man byta ut väven.

Innan du bestämmer dig för att byta markisväv bör du dock kontrollera att armarna och övrig mekanik fungerar. Om det är så att armarna börjar bli svaga och hänger, eller att mekaniken inte fungerar som den ska, kan det nämligen vara ett billigare alternativ att byta ut hela markiserna.

 

Rådfråga ett proffs

För att kunna avgöra om det räcker att byta ut väven eller om det lönar sig att byta ut hela markisen, kan du med fördel rådfråga en fackman. Vi på Persiennteamet hjälper dig med förslag på de mest ekonomiska åtgärderna när du redan har en markis!

Vid de fall som det lönar sig att enbart byta ut väven, tillverkar vi självklart en ny väv enligt dina önskemål. Det markistyg som vi använder oss utav är spinnfärgad akryl som går att få i vilken färg som helst. I samband med ett dukbyte kan vi även erbjuda rengöring av det gamla stativet, vilket gör att markiserna blir som nya.

Tveka inte på att höra av dig till vår kunniga personal om du har några ytterligare frågor, funderingar eller behöver byta markisväv. Du når oss på 08 – 83 33 56 eller info@persiennteamet.se, varmt välkommen!